M vd Webdesign
Image default
Aanbiedingen

Hockeysport in Nederland: de doorbraak van de sport

Hockeysport in Nederland: de doorbraak van de sport

Het is 17 mei van het jaar 1928 in Amsterdam, het eerste evenement in het Olympisch stadion is de hockeywedstrijd Nederland – Frankrijk, de openingswedstrijd van het Olympisch hockeytoernooi. Onder het toeziend oog van 4.000 toeschouwers mochten de Nederlandse hockeyers aantreden tegen de Fransen in hun eerste internationale hockey evenement ooit. De Telegraaf luidde de volgende dag: ‘Een voor hockeywedstrijden ongekend aantal toeschouwers.’ Dit evenement leidde uiteindelijk de doorbraak in van de hockeysport in Nederland.

 

De beperking van de Nederlandse regels

De hockeysport was voorafgaand aan deze Olympische spelen niet populair in Nederland. Dit kwam door Nederlandse hockey spelersgroepen van die tijd die het niet eens konden worden over de wijze waarop het spelletje gespeeld zou moeten worden. Deze periode werd ook wel de spelregeloorlog genoemd. Het zat namelijk zo. De spelersgroepen uit Amsterdam en Hilversum, de progressieve spelersgroepen, streden voor de internationale hockeyregels. Men geloofde dat internationale hockeyregels de spelregels van de toekomst waren. Daartegenover stonden de spelergroepen uit Den Haag, de conservatieve spelersgroepen. Deze laatste groep speelden met de Nederlandse spelregels, waarbij gespeeld werd met een zachte oranje bal, met gemengde teams van mannen en vrouwen en zonder de aanwezigheid van een slagcirkel. Tot 1925 werd vastgehouden aan de Nederlandse spelregels, maar hierdoor was het spelen van internationale wedstrijden niet mogelijk. Omdat de Nederlandse hockeybond zo lang vasthield aan de Nederlandse regels, raakte de hockeysport in verval in het begin van de jaren twintig.

 

De absolute doorbraak

Uiteindelijk kwam er een einde aan de spelregeloorlog in 1925 toen besloten werd dat de Olympische Spelen van 1928 in Nederland werd georganiseerd. Dit leidde tot fundamentele veranderingen in de spelregels want alleen met de internationale regels zou het Nederlands hockeyteam mogen deelnemen. Er volgde direct succes. Tijdens de eerste wedstrijd tegen Frankrijk waren er direct 4.000 toeschouwers aanwezig. Een ongekend aantal! Onder dit enorme toeschouwersaantal werd met 5-0 gewonnen van de Fransen. Het hockeytoernooi bleek zo succesvol dat de Nederlandse hockeyers de finale zelfs wisten te halen. Dit leverde een opkomst van 35.000 toeschouwers op die Nederland helaas met 3-0 zagen verliezen van het sterke Brits Indië. Desondanks bleek dit de absolute doorbraak van de hockeysport in Nederland.

Wil jij ook leren scoren zoals de hockeyers van het Nederlands elftal? Bezoek dan de website van Hockeypartner.nl. Daar vind je allerlei hockeymateriaal, waaronder veldmateriaal, pionnen, hesjes en zelfs een hockeygoal.

 

https://hockeypartner.nl/