Menu

Wat is psychotherapie?

Mvdwebdesign

Psychotherapie is een gespreksbehandelmethode voor mensen met psychische stoornissen en problemen. Tijdens de behandelingen staan gesprekken tussen de cliënt en de hulpverlener centraal. De behandelingen kunnen kort zijn, maar kunnen ook langdurig ingezet worden bij ernstige psychische problemen. Alleen als een behandeling door een BIG-geregistreerde therapeut wordt uitgevoerd voldoet deze aan de kwaliteitseisen die door de overheid zijn vastgesteld.

Doel van psychotherapie

Het doel van deze behandeling is om psychische klachten te verminderen. De inzet van de cliënt is tijdens de behandeling net zo belangrijk als de deskundigheid van de psychotherapeut zelf. Van te voren is het resultaat van de behandeling niet in te schatten, omdat het resultaat afhankelijk is van de aard van de problemen die een cliënt heeft. Voor een cliënt is psychotherapie heel hard werken. En gaat de vooruitgang vaak gepaard met ups en downs. Een geslaagde behandeling garandeert niet dat de cliënt op een later tijdstip geen terugval meer kan hebben of op een later tijdstip toch weer problemen ontwikkelt. Maar het is wel goed mogelijk dat de cliënt de problemen die hij/zij heeft beter leert hanteren.

Vormen van psychotherapie

Er zijn veel verschillende vormen van psychotherapie Je kunt individuele psychotherapie krijgen,een systeembehandeling, of een groepspsychotherapie hoort ook tot een van de mogelijkheden.
De belangrijkste methodes die op een cliënt kunnen worden toegepast zijn:

  • Cognitieve gedragstherapie: is een therapie die voortkomt uit gedragstherapie en cognitieve therapie.
  • Cliëntgerichte therapie: is een therapie die persoonsgericht, procesgericht en pragmatisch is.
  • Relatie en gezinstherapie: Een van de kenmerken van deze therapie is dat partners en gezinsleden samen in therapie zijn.
  • Groepstherapie: Deze therapie vind plaats in een groep. Deze groepen bestaan vaak uit acht tot tien personen. Iedereen in de groep werkt daarbij aan zijn probleem.
https://www.zoma-opleidingen.nl/