M vd Webdesign
Image default
Eten en drinken

Pittige en zure Gewokte Aardappelen

“Het serveren van geroerbakte aardappelen met rijst tart voor sommigen de culinaire logica, maar het zou geen verrassing moeten zijn dat deze koolhydraat-op-koolhydraatcombinatie een maaltijd biedt met een hoog comfort en geluk. In de Aziatische keukens worden aardappelen vaak gegeten met een kom rijst: er is het Tibetaanse gerecht alu sipsip, met geraspte aardappelen geroerbakt met groene pepers; de homestyle Koreaanse banchan gamja bokkeum, een soortgelijk gerecht van gefrituurde aardappelreepjes; en er zijn talloze Indiase roergebakken aardappelgerechten.

Dit recept is gebaseerd op het Sichuan-gerecht qiang chao tu dou si, geraspte aardappelen geroerbakt met chilipepers en Sichuan-peperkorrels en afgewerkt met scherpe zwarte azijn (hoewel het vermeldenswaard is dat roergebakken aardappelen in verschillende bereidingen in heel China worden gegeten). Het klinkt misschien contra-intuïtief om over knapperige, malse aardappelen te praten, maar dat is precies het resultaat dat u hier zoekt.

ingrediënten

  • 1¼ lb. grote aardappelen (elke soort), geschild
  • 2 eetlepels. plantaardige olie
  • 4 kleine gedroogde chilipepers (zoals er jing tiao of chili de árbol), gescheurd, zaadjes verwijderd indien gewenst, of 1 tl. gemalen rode pepervlokken
  • 1 theelepel. Sichuan peperkorrels
  • 4 teentjes knoflook, grof gesneden
  • 2 lente-uitjes, in dunne plakjes
  • 1 eetl. plus 1 theel. zwarte (Chinkiang) azijn
  • 1¼ theel. Diamond Crystal of ¾ theelepel. Morton koosjer zout
  • Klein handje korianderblaadjes met zachte stelen
  • Gestoomde witte rijst (om erbij te serveren)

Voorbereiding

Stap 1

Snijd een dun plakje van de bodem van elke aardappel. Zet aardappelen op een vlakke ondergrond en snijd ze in de lengte in ” dikke planken. Werk met een paar planken tegelijk, stapel aardappelen en snijd in lange ⅛” dikke lucifers. (U kunt ook een mandoline gebruiken die is uitgerust met het julienne-hulpstuk.) Plaats in een grote kom en giet er koud water bij om te bedekken; laat 10 minuten intrekken. Wrijf de aardappelen met je handen om wat zetmeel, laat ze goed uitlekken en dep ze droog.

Stap 2

Verhit olie in een grote koekenpan of wok op middelhoog vuur. Kook chilipepers en Sichuan-peperkorrels, onder voortdurend roeren, tot ze aromatisch zijn, ongeveer 1 minuut. Voeg knoflook toe en kook, al roerend, tot het geurig is, ongeveer 20 seconden. Voeg onmiddellijk aardappelen toe; kook, onder voortdurend roeren, tot de aardappelen geslonken en knapperig maar niet bruin zijn, ongeveer 5 minuten. Haal van het vuur en roer de lente-uitjes, azijn en zout erdoor.

Stap 3

Schep de roerbakken op een bord en garneer met koriander. Serveer met rijst.