M vd Webdesign
Image default
Bedrijven

Betonboren en steenboren

Steen- en betonboren

Goede beton- en steenboren zijn belangrijk. U kunt boren onderscheiden in:

  • Metaalboren
  • Houtboren
  • Betonboren
  • Steenboren

Voor de houtboren bestaan er verschillende types, de slangenboor en de speedboor. Alle boren zijn goed, als er iets niet goed gaat komt dat door verkeerd gebruik. Later in deze tekst over het correct gebruiken van boren.

SDS boren

Universeel zijn SDS boren en daardoor mogen die niet in de gereedschapskist ontbreken. Met SDS, of SDS-plus en SDS-Max, kunt u naast de roterende beweging ook de boorhamer inzetten. Moeiteloos boort u een gaatje in de beton, maar er zijn ook speciale betonboren te bestellen, evenals steenboren. Het is hoe het uitkomt, een gereedschapskist vol met allerlei boren is onhandig. Een set SDS boren volstaat en als u specifiek veel in steen of beton moet boren, dan werkt een speciale boor daarvoor prettiger.

Correct gebruik

Veel mensen boren met een te hoog toerental. Voor hun gevoel gaat het dan sneller, en dat is onjuist. In zacht materiaal, in hout zoals grenen, moet de boor langzaam graven. Als u in grenen boort met een hoog toerental dan krijgt u het effect van een indiaan die vuur tracht te krijgen. De indiaan draait een stokje rond in het hout en door de wrijvingswarmte ontstaat er vuur. Om die reden klinkt de boor van de tandarts zo hoog, glazuur is zo hard dat de boor een hoog toerental moet draaien. Een andere veelgemaakte fout is de hamer van de boormachine te vroeg aanzetten. Terwijl de boor zich nog door het zachte stucwerk moet komen staat de hamer al aan. Bij metaal is het afbramen aan de achterzijde met een grote boor belangrijk, en vooraf met een centerpunt een putje maken waar het gaatje moet komen.

Deze regel weghalen want er stond een fout in de opgegeven woorden beton- en steenborenn beton- en steenboren

https://borenkopen.nl/