M vd Webdesign
Image default
Woning en Tuin

Is een kleine brievenbus ook toegestaan door Postnl?

We ontvangen tegenwoordig veel minder post dan vroeger. Ontvingen we vroeger nog de Veronicagids en de radiobode om te zien wat er op tv komt, tegenwoordig kunnen we die informatie gewoon vinden op onze televisie. Ontvingen we vroeger rekeningen en nieuwsbrieven? Die ontvangen we tegenwoordig in onze mailbox van de computer. En ook reclame bladen en kranten lezen we tegenwoordig via apps op onze telefoon. Dus veel mensen vragen zich dan ook af, waarvoor ze nog een grote brievenbus moeten aanschaffen. Zij vragen zich af of een kleine, goedkope brievenbus ook gebruikt mag worden van Postnl.

Wat vindt Postnl? Wel of geen kleine brievenbus?

Je zou in dit soort zaken toch denken dat jij dat zelf bepaalt. Je betaald hem immers ook. En een kleine brievenbus is nou eenmaal veel goedkoper dan zo’n grote mailbox. Maar zo zitten de zaakjes toch niet helemaal in elkaar. Postnl heeft hierover namelijk regels opgesteld waar elk huishouden in Nederland moet houden. In die regels die in de zogenaamde postwet staan, staat dat een te kleine brievenbus niet mag. Het is namelijk zo dat de bezorger dan niet elk poststuk kan bezorgen. Hij moet dan de poststukken vouwen om door de gleuf te krijgen. Zover wil het postbedrijf niet gaan. Dus hebben zij de regel bedacht dat de brievenbus én ook de inworp die onder de brievenbusklep zit, een bepaald formaat minimaal moet hebben. Is jouw bus kleiner? Dan kun je deze natuurlijk ophangen en afwachten. De meeste bezorgers vinden het namelijk geen probleem om zo te bezorgen. en al helemaal niet als je ook nog eens dagelijks weinig post ontvangt. Is er echt een post medewerker die zich stoort aan het te kleine formaat? Dan kan hij zijn leidinggevende inlichten en zal postnl een onderzoek doen. Als dan blijkt dat jouw brievenbus te klein is en niet aan de voorwaarden voldoet, dan kan postnl weigeren om nog langer bij jou post te bezorgen.

Formaat eigen risico.

Verkopen alle tuin en bouw winkels dan de juiste formaat brievenbussen? Het antwoord hierop is nee. Je bent zelf verantwoordelijk voor het kopen van de juiste afmetingen. Kleine brievenbussen zijn bijvoorbeeld wel toegestaan binnen in gebouwen van bijvoorbeeld instellingen. Dus Let goed op de maten bij aankoop van je brievenbus.