M vd Webdesign
Image default
Zorg

emdr doet wat?

Hoewel er tegenwoordig veel minder oorlogen zijn dan vroeger, is het niet zo dat er geen conflicten meer zijn in de wereld. Er zijn nog genoeg grote conflicten in de wereld die veel slachtoffers achter laten. Daarnaast zijn er helaas ook nog veel te veel instanties van kleine misdaden en gebeurtenissen die één of enkele slachtoffers achterlaten. Wat deze mensen gemeen hebben is dat ze trauma’s hebben meegemaakt en daardoor problemen kunnen hebben met opnieuw verder leven in de samenleving. Gelukkig zijn er therapieën ontwikkeld die kunnen helpen bij het behandelen van traumatische ervaringen. Een van die therapieën is EMDR, Eye Movement Desensitization and Reprocessing.

 

EMDR is in de vorige eeuw ontwikkeld door Francine Shapiro, een Amerikaanse psychologe. EMDR is ontwikkeld om negatieve emoties en gedachten die opkomen bij het herleven van trauma’s te vervangen met positieve emoties en gedachten of de negatieve gedachten te doen vervagen. Dit wordt bereikt in een paar stappen.

 

Eerst heeft de therapeut een consultatie met de patiënt. Tijdens de consultatie vertelt de patiënt over de trauma en terwijl de patiënt dat doet, probeert de therapeut al enkele herinneringen aan te wijzen die behandeld moeten worden. Dan laat de therapeut de patiënt enkele manieren zien waarop de patiënt om kan gaan met negatieve emoties en gedachten.

Als de patiënt dan om kan gaan met negatieve emoties, kan de behandeling beginnen. De patiënt wordt afgeleid door bilaterale stimulatie, terwijl de patiënt de door de therapeut gekozen herinneringen herleeft. De patiënt moet proberen om de negatieve emoties die opkomen te bedwingen en te denken aan positieve gedachten. Het doel van EMDR is dat de patiënt de negatieve emoties en gedachten langzamerhand gaan vervangen met positieve gedachten en emoties, dankzij de constante bilaterale afleiding. Het schijnt dat tot wel 80% van de patiënten dat is behandeld met EMDR geneest dankzij EMDR.

 

Voor meer informatie kan je langsgaan bij een goede psycholoog den haag of de beste psycholoog haarlem.

 

https://piekerpoli.nl/