M vd Webdesign
Image default
Fotografie

Hoe je verhalen vertelt zelfs zonder woorden dankzij een videoproductiebedrijf

De meest voor de hand liggende vorm van communicatie is een gesprek. Om te communiceren gebruiken we de kennis van de taal en enkele secundaire attributen zoals toon, intonatie, volume, gebaren en lichaamstaal. Dat helpt om een verhaal niet alleen een emotionele aantrekkingskracht te geven, maar ook om de kernpunten correct te benadrukken. Op dezelfde manier integreren we een bepaald gevoel, emotie, idee en essentie in een visueel kunstwerk.

Wat is visuele storytelling?

Om de kijker je creatieve boodschap te laten zien en begrijpen, moeten de secundaire attributen worden toegepast. Dat zijn compositie, contrast, een taal van vormen, ritme, kleur, en licht. Dit alles wordt gedaan om de kijker emotioneel, intellectueel en esthetisch te boeien. Weet je hoe je visueel met de kijker kunt communiceren en hoe je in dit proces bepaalde doelen kunt bereiken? Dan kun je hem precies die informatie overbrengen met die emotionele implicatie die in dit specifieke geval of project nodig is. Visuele storytelling (vertelling) is een manier van een videoproductiebedrijf om met een toeschouwer te communiceren zonder woorden te gebruiken. Maar alleen visuele beelden.

De belangrijkste principes om dat doel te bereiken

Grafisch ontwerp, reclame, speelfilms werken stilzwijgend in op een consument. Laat je niet in verwarring brengen door de aanwezigheid van geluid in sommige ervan. Aangezien het visuele gedeelte ook zonder geluid duidelijk moet zijn. Dit is precies de manier van communiceren die bij tekenfilms de basis vormt. Bij het maken van een tekenfilm die bedoeld is voor een publieke vertoning, bouwen de makers bepaalde problemen in, een moraal die ze hopen over te brengen aan jonge kijkers.

Maar om de tekenfilm te laten “communiceren” met een kind, moet eerst de ouder ervan overtuigd zijn dat de tekenfilm het kind geen slechte dingen zal leren. Nog eerder moet de tekenfilm “communiceren” met een bioscoopdirecteur om hem of haar te laten inzien dat het project kans van slagen heeft en dat hij of zij het wil vertonen. En zelfs daarvoor moet het door een commissie die de ethiek en geschiktheid van het onderwerp van de tekenfilm zal verifiëren. In totaal hebben we een zo breed mogelijk doelpubliek. Bestaande uit mensen van verschillende leeftijden, geslacht, en sociale lagen.

Dit alles zorgt ervoor dat de tekenfilm communiceert in een universele taal van beelden en associaties. Verwijzend naar de psychologie van de perceptie van een gemiddelde kijker.