M vd Webdesign
Image default
Telefonie

Is de telefoon van Amazon baas Jeff Bezos gehackt door Saudische kroonprins?

Volgens een intern onderzoek door Amazon’s CEO Jeff Bezos is Mohammed bin Salman, de kroonprins van Saudi-Arabië, verantwoordelijk geweest voor het hacken van de smartphone van de succesvolle Amerikaanse zakenman in Mei 2018. De hack had vergaande gevolgen voor het privéleven van Jeff Bezos en werd mogelijk uitgevoerd ter bescherming van de internationale reputatie van Saudi-Arabië. Het recente nieuws is een goede herinnering onze telefoons altijd goed te beschermen, niet alleen met telefoonhoesjes voor het apparaat zelf, maar ook met virusscanners voor de gegevens die het systeem bevat.

Een grote vangst

Jeff Bezos is onder andere eigenaar van The Washington Post en Amazon en wordt beschouwd als de rijkste man van de wereld. Bin Salman, die zelf ook toegang heeft tot overvloedige rijkdom, lijkt echter niet uit te zijn geweest op Jeffs geld. Er wordt geopperd dat de motivatie voor de hack was om negatieve berichtgeving over Saudi-Arabië in The Washington Post te kunnen verhinderen. De invloedrijke zakenman is vanzelfsprekend geen klein doelwit, maar toch liep hij verrassend gemakkelijk in de val. Volgens het technische onderzoek kregen de hackers toegang tot de telefoon nadat de Saudische kroonprins in een privé WhatsApp-gesprek met Bezos een video verstuurde.

Hack leidt tot scheiding

Bezos gaf de opdracht een onderzoek naar zijn mobieltje uit te voeren nadat The National Enquirer, een Amerikaans roddelblad, intieme berichten en foto’s van de Amazon topman publiceerde waaruit bleek dat hij een buitenechtelijke affaire had. Bezos kondigde nog in diezelfde maand te gaan scheiden van zijn toenmalige echtgenote MacKenzie en beschuldigde The National Enquirer van chantage. Zowel de Saudische ambassade als het moederbedrijf van de tabloid, AMI, ontkennen echter dat Saudi-Arabië betrokken was bij de hack en noemen de beschuldiging “absurd”. AMI claimt zelf dat de broer van Jeffs minnares de privégegevens van Bezos met hen heeft gedeeld.

https://www.casimoda.nl/