M vd Webdesign
Image default
Dienstverlening

Een zekeringkast beter begrijpen

In veel huizen is de zekeringkast tegenwoordig voorzien van een moderne schakelaar die snel gerepareerd kan worden. Het oudere type wordt echter nog steeds in sommige eigendommen aangetroffen, wat wat extra werk vereist. Hoe vervang je een zekering in een oude zekeringkast? Het is echt heel simpel! Raadpleeg deze korte handleiding voor meer informatie over zekeringen en waarom ze doorbranden. Het is relatief eenvoudig om de stappen zelf uit te voeren of een elektricien Leiden in te huren als u in deze plaats woont.

Functies van een zekeringkast

Zekeringkasten, ook wel meterkast genoemd, zijn waar de elektriciteit van uw huis wordt geregeld en gedistribueerd. Om in geval van nood de elektriciteit uit te schakelen, moet u weten waar uw zekeringkast is. In principe wordt de doos geleverd met de hoofdschakelaar, de aardlekschakelaars en de zekeringen of stroomonderbrekers. Door de hoofdschakelaar uit te zetten, kunt u de elektriciteit bij u thuis uitschakelen. Als u bijvoorbeeld elektrische accumulatoren in uw huis heeft, heeft u mogelijk meer dan één hoofdschakelaar. Dit kan betekenen dat u een aparte zekeringkast heeft. De aardlekschakelaars (RCD’s) schakelen het circuit uit en onderbreken de stroom tijdens gevaarlijke omstandigheden. Een stroomonderbreker is een automatische beveiliging in de zekeringkast die een stroomkring afsluit wanneer er fouten worden gedetecteerd. Ze werken als zekeringen, maar zijn nauwkeuriger in hun bescherming. Je kunt ze resetten wanneer ze trippen. U moet het probleem echter eerst oplossen.

Zekeringen op de zekeringkast vervangen

Het vervangen van zekeringen op uw zekeringkast kan door middel van enkele eenvoudige stappen. Schakel eerst de stroom naar de hoofdzekeringkast uit. Meestal wordt dit gedaan door de hoofdschakelaar uit te zetten. Verwijder het deksel van de zekeringhouder of open het. Identificeer de kapotte zekering door de zekeringhouders te verwijderen en te inspecteren. Schroeiplekken of zichtbaar kapotte zekeringen geven vaak aan welke zekering vervangen moet worden. Het uitschakelen en loskoppelen van elk apparaat dat op het circuit is aangesloten, is essentieel als een doorgebrande zekering het hele circuit beïnvloedt. Lichtschakelaars kunnen worden uitgeschakeld in verlichtingscircuits. Op deze manier zal de zekering niet onmiddellijk doorbranden wanneer u de hoofdschakelaar inschakelt en het circuit repareert.

Waarom zekeringen doorslaan

Zekeringen wil je niet per se elke dag vervangen, ook al zijn ze relatief eenvoudig te vervangen. Daarom is het van cruciaal belang om te weten wat de oorzaak is van doorgebrande zekeringen. Het is beter om vooraf preventieve maatregelen te nemen, zodat u niet steeds te maken krijgt met het vervangen van zekeringen in uw zekeringkast. U kunt zich meer zorgen maken over het gebruik van uw apparaten en elektriciteit in huis om het doorslaan van zekeringen te voorkomen.

 

Gerelateerde artikelen

De Top 25 Boekhouder Termen Die Elke Student Moet Weten

Glasservice in regio Den Bosch voor al uw klussen

Hoverkart, verander u hoverboard in een comfortabele elektrische kart