M vd Webdesign
Image default
Aanbiedingen

Opstalverzekering

Vermijd een schoorsteenbrand met deze tips

 

Een schoorsteenbrand is vaak de oorzaak van een grote huisbrand. Maar toch wil je natuurlijk wel stoken in de winter! Wil je een brand in huis voorkomen? Sluit vandaag nog een opstalverzekering af en gebruik de volgende tips! 

 

Met deze 5 tips hou je een schoorsteenbrand tegen! 

 

1. Stook niet met andere dingen dan droog en onbehandeld hout 

Wanneer je inpakpapier, kranten, plastic en dergelijke materialen in de haard gooit, maak je de kans groter dat er een brand ontstaat. Dit geldt al helemaal wanneer de schoorsteen een lange tijd niet is geveegd. Het beste materiaal om je haard mee te stoken is droog, onbehandeld hout. Zo weet je zeker dat je vuur zonder risico’s brandt!

 

 2. Laat de schoorsteen uitvegen

Het is noodzakelijk om je schoorsteen ieder jaar uit te laten vegen. De grote huisbranden worden voornamelijk veroorzaakt door een schoorsteenkanaal die verstopt zit. Laat je schoorsteen minimaal 1 keer per jaar uitvegen door een specialist. Wanneer je de haard vaak gebruikt, dus bijvoorbeeld als verwarming? Dan is het een goede keuze om je schoorsteen 2 keer per jaar te laten uitvegen.

 

 3. De kleur van de rook is belangrijk 

Het is belangrijk om naar de kleur te kijken van de rook. Kleurloze rook betekent dat het verbrandingsproces goed verloopt. Wanneer er donkere rook uit je schoorsteen komt betekent dit dat er te weinig zuurstof toegevoerd wordt, of dat je verkeerd materiaal gebruikt. Ook de kleur van de vlammen is belangrijk. Flakkerende oranje vlammen wijzen op onvolledige verbranding. Dit zorgt meestal voor aanslag in de schoorsteen, wat de kans op brand groter maakt. De juiste kleur van de vlammen is heldergeel en horen niet te flakkeren.

 

4. De Zwitserse methode 

De Zwitserse methode is de veiligste manier om je haard mee te stoken. Hoe werkt deze methode? Op de aslaag leg je enkele grote blokken hout en daar bovenop leg je een dun blok aanmaakhout. Dek het daarna af met sprokkelhout en leg er een aanmaakblokje op. Zet de uitlaatklep naar de schoorsteen helemaal open. Hierna ben je klaar om te stoken. Door deze methode te volgens, ontstaat er zo weinig mogelijk aanslag in de schoorsteen.

 

5. Weet hoe je moet handelen

Heb je deze tips gevolgd en alsnog is er een brand ontstaan? Dan is het belangrijk dat je alsnog weet hoe je moet handelen in deze situatie. Wat je nooit moet gebruiken bij het blussen van een brand is water. Dit wordt namelijk omgezet in een grote hoeveelheid stoom wat een scheuring of een ontploffing van de schoorsteen kan veroorzaken. Hoor je een loeiend geluid uit het rookkanaal? Dan moet je meteen in actie komen. Zorg ervoor dat je de brand meteen blust met zand en bel dan de brandweer.

 

Zorg voor een opstalverzekering

Het is verstandig om een opstalverzekering af te sluiten. Een brand komt niet vaak voor, maar het is wel zo’n fijn idee dat je verzekerd bent in het geval van schade. Met een opstalverzekering is alles verzekerd wat aan je huis vast zit, zoals de schuur of een regenpijp.

 

https://www.inshared.nl/