M vd Webdesign
Image default
Aanbiedingen

Houtkachels

Houtkachels

Geen haard is zo bekend als de ouderwetse houtkachel. Houtkachels zijn de oervorm van de kachel, het type kachel waarmee het heel lang geleden allemaal begonnen is. Al sinds het begin der tijden verzamelen we ons graag om het houtvuur. Het is de plek waar we ons veilig en beschut voelden en waar onze sociale banden groeiden. Sinds het primitieve houtvuur is er natuurlijk enorm veel verandert. De wereld is complexer en gehaaster geworden en het lijkt soms alsof we onszelf steeds minder rust gunnen. We zijn ons bewuster geworden van potentiële gevaren en beseffen beter het effect van onze handelingen op de wereld om ons heen.

Ondanks al die veranderingen zijn er ook dingen nog steeds precies hetzelfde. De vlammen die langzaam een houtblok verteren doen dit nog op exact dezelfde wijze als dat ze dat duizenden jaren geleden deden. Nog steeds hebben de flakkerende vlammen van brandend hout iets magisch. Natuurelement nummer 4 blijft ons boeien en eeuwig fascineren. Nog steeds ondervinden we een gevoel van rust wanneer we staren in de vlammen van gecontroleerd vuur. Een brandende houtkachel blijft daarom een bijzondere aantrekkingskracht op ons uitoefenen. Houtkachels geven een gevoel van geborgenheid en van huiselijkheid. Natuurlijk ook warmte, maar daarnaast is een houtkachel meer dan zomaar een kachel. Bij geen enkel ander haardtype is de beleving zo intens als bij de houtkachel. Hoog tijd om stil te staan bij de kachel waarmee het allemaal begonnen is.

De vlammen en de unieke sfeer zijn misschien weinig veranderd sinds de eerste houtkachels, onze kennis over het verbrandingsproces is dit echter wel degelijk. Hout is een fossiele brandstof, en zoals in elke fossiele brandstof zit er ook C02 in opgeslagen. CO2 is een gas dat onze atmosfeer en ons klimaat beïnvloed en de grote reden waarom onze aarde blijft opwarmen. Nu we ons bewust zijn van dit effect is het ook onze verantwoording om hier op de juiste wijze mee op te gaan. We zullen de uitstoot van CO2 gezamenlijk moeten verminderen en dus zo zuinig mogelijk worden met fossiele brandstoffen zoals hout. 

Bij de klassieke open haard werden de houtblokken direct op het vuur geworpen. Het vuur stond in directe verbinding met de ruimte waarin de haard geplaatst was en de zuurstof werd dus ook uit dit vertrek verbruikt. Rookgassen waren afhankelijk van de natuurlijke trek die door warmte wordt veroorzaakt. Hierdoor verliep de afvoer van rookgassen de ene keer beter dan de andere keer. Het grote nadeel van een haard met open verbranding is de beperkte controle die hij kan bieden. Omdat de luchtstromingen slecht regelbaar zijn bij een open haard is de verbranding verre van optimaal. Door deze onbeheersbaarheid verbruikten we slechts een fractie van het potentieel van brandhout. Hoe slechter de verbranding, hoe lager de bereikte temperaturen en hoe meer reststoffen zoals as en roet. Hoe anders is dit gelukkig bij de laatste generatie houtkachels!

Moderne houtkachels bieden nog steeds het intrigerende schouwspel dat u verwacht bij brandend hout. Maar de omstandigheden waarop dit hout wordt verbrandt zijn enorm veranderd in de loop der jaren. Moderne houtkachels hebben een gesloten en dus goed controleerbaar systeem dat zelfstandig opereert zonder afhankelijkheid van de aanwezige lucht in de woonruimte. De lucht wordt tegenwoordig direct van buiten gehaald en handig langs het warme rookgaskanaal geleidt. Dit maakt de lucht warmer waardoor de verbranding veel beter is, en bovendien hoeft de haard niet meer de opgewarmde lucht uit de kamer te verbruiken waardoor het rendement enorm stijgt. De open haard gebruikte slechts 30% van de opgewekte warmte om daadwerkelijk de ruimte te verwarmen. In de gecontroleerde omgeving in een moderne houthaard stijgt dit percentage soms tot bijna 90%! Bovendien is de fijnstof waaraan we werden blootgesteld ook enorm afgenomen.

 

Houtkachels hebben een verleden maar ook absoluut een toekomst. Bent u benieuwd naar de laatste generatie houtkachels en wilt u weten wat een fraaie houtkachel voor uw woning kan betekenen? Neem dan even geheel vrijblijvend contact op met onze adviseurs. Wij beantwoorden graag uw vragen en voorzien u graag van eerlijk en passend advies. Natuurlijk bent u ook van harte welkom in onze luxe showroom. De koffie staat voor u klaar!

https://www.haardenexpert.nl/