M vd Webdesign
Image default
Aanbiedingen

Eenvoudige trucs voor efficiënt energiegebruik in huis

Besparen op je energierekening en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere wereld? Dat klinkt als een win-win situatie! Met enkele eenvoudige trucs kun je jouw energieverbruik in huis aanzienlijk verminderen. In dit artikel delen we praktische tips die je direct kunt toepassen voor een efficiënter energiegebruik.

Slim verwarmen en koelen

Een van de grootste energieverbruikers in huis is de verwarming. Om efficiënt te verwarmen, is het belangrijk dat je thermostaat goed is ingesteld. Zet je thermostaat een graadje lager dan je gewend bent; dit kan al snel een besparing opleveren. Ook is het slim om de verwarming uit te zetten in kamers die je niet gebruikt.

In de zomer is het juist de kunst om je huis koel te houden zonder de airco op volle toeren te laten draaien. Gebruik zonwering zoals gordijnen of rolluiken om de hitte buiten te houden en zet ’s avonds en ’s nachts de ramen open om de koelere lucht binnen te laten.

Energiezuinige apparaten

Bij de aanschaf van nieuwe apparaten is het verstandig om te kiezen voor modellen met een energielabel A of hoger. Deze apparaten zijn vaak iets duurder in aanschaf, maar verdienen zichzelf terug door een lager energieverbruik. Vergeet ook niet om apparaten volledig uit te schakelen en niet op stand-by te laten staan, want ook in stand-by modus verbruiken ze energie.

Verlichting met verstand

LED-lampen zijn de kampioenen van energiezuinige verlichting. Ze verbruiken tot wel 85% minder energie dan traditionele gloeilampen en gaan ook nog eens veel langer mee. Zorg ervoor dat je de verlichting uitdoet in kamers waar niemand is en overweeg het gebruik van bewegingssensoren in ruimtes waar je niet constant licht nodig hebt.

Waterbesparing

Water verwarmen kost veel energie. Door korter te douchen en een waterbesparende douchekop te installeren, kun je veel energie besparen. Ook het repareren van lekkende kranen en het kiezen voor een zuinige wasmachine en vaatwasser kan een groot verschil maken.

Bezoek Piekenergie.nl

Voor meer tips en trucs om je energieverbruik te verminderen, kun je een kijkje nemen op Piekenergie.nl. Hier vind je een schat aan informatie over hoe je energie kunt besparen en je energierekening kunt verlagen.

https://piekenergie.nl/