M vd Webdesign
Image default
Dienstverlening

Sport Psychologie – De Angstige Atleet

Het begrip angst komt van het Latijnse woord anxius, stikken. Elke atleet en individu maakt zich zorgen of wordt van tijd tot tijd angstig of gespannen. Sommige atleten worden angstiger dan anderen en de angst kan er toe leiden dat de prestatie beneden peil ligt. In het slechtste geval, wanneer de prestatieangst groot genoeg is kan de atleet er zelfs voor kiezen om helemaal niet deel te nemen, afhankelijk van hoe belangrijk het sportevenement is.

Angst of zorg is vergelijkbaar met de emotie opwinding, het verschil is dat het begeleid wordt met faalangst, angst, of zelftwijfel en een gevoel van onrust voor een evenement.

Zonder ingrijpen wordt de prestatieangst stoornis van de atleet geleidelijk constant en een gewoonte. Net zoals de meeste dingen die we in het leven doen, hoe meer we ze oefenen, hoe beter of slechter ze worden. Een psycholoog kan u helpen met uw positieve denken waardoor u een betere atleet zult worden.

Atleten die leiden onder prestatieangst zijn niet te verwarren met de atleten die af en toe een gevoel van zelftwijfel of zorg hebben. Hoewel de ene atleet zich bedreigt voelt wanneer ze deelnemen aan een evenement, voelt een andere atleet zich uitgedaagd en het verschil daartussen is het denkproces. (Cognitive State Anxiety) De ene atleet voelt dat er iets mis kan gaan of dat prestatieangst opduikt, terwijl de andere atleet voelt dat dit een mogelijkheid is om zijn vaardigheden en karakter te tonen. De atleten die hun angst kunnen overwinnen zien hun symptomen als uitdagend, wenselijk en zelfs gunstig.

Het goede nieuws voor atleten die onder angst leiden is dat er tussenkomst strategieën zijn dit kunnen helpen om het te verminderen. Deze tussenkomsten zijn echter gevoelig voor verschillende atleten in verschillende omstandigheden.

Een andere oorzaak van angst kan het buitensporig nadenken over evenement of prestatie zijn, wat resulteert in iets dat we Paralysis by Analysis, verlamming door analyse, noemen. Als resultaat probeert de atleet te hard en dat geeft de atleet juist meer angst.

Mensen hebben wat wij een automatische angst programma noemen. Dit is wanneer het lichaam adrenaline produceert en ons voorbereidt op “vechten of vluchten”. Soms is het belangrijk om het lichaam in deze staat van automatische opwinding te brengen, zodat we een extra energie stoot kunnen krijgen voor een prestatie. Het geheim ligt in het herkennen, beoordelen, controleren en aanpassen van je automatische denkprocessen en reacties op prestaties die in vorige evenementen tot angst hebben geleid.

Psycholoog Groningen: Je leven verandert

https://www.depsycholoog.nl/groningen